La război, dar să știm și noi
Pe Tik-Tok, dezinformarea creează lumi paralele; simpla dezmințire oficială a câte unui fake-news nu mai este suficientă
(Grupă de soldați români plecați pe Marea Neagră să atace Crimeea)
Aproape 42% dintre români se declară îngrijorați de posibilitatea ca țara noastră să fie implicată într-un război, arată rezultatele celui mai recent barometru INSCOP realizat pentru platforma Informat.ro.
Analiza demografică a datelor INSCOP indică unele particularități ale acestui scor, de 41,7% dintre români îngrijorați.
Astfel, cei mai îngrijorați de riscul războiului sunt votanții PSD, cu 46%, și AUR, cu 44%. Votanții PNL și USR sunt la 33%.
De asemenea, respondenții cu studii primare și doar atât sunt semnificativ mai îngrijorați decât cei cu studii superioare: 44% la 39%.
Cumva, preocuparea atât de multor oameni pentru riscul unui conflict militar ar trebui să fie logică. În fond, cea mai mare țară de la granița României poartă de ani de zile un disperat război de apărare împotriva celui mai agresiv imperiu din vecinătatea noastră. Ar fi ciudat să nu ne intereseze și să nu ne întrebăm ce urmează, nu? Poate că această îngrijorare este semnul că societatea noastră înțelege riscurile de securitate regională pentru România și, pe cale de consecință, evaluează corect și ce trebuie făcut pentru reducerea acestor riscuri, nu-i așa?
Mi-e teamă, însă, că nu chiar.
Sau, mai bine zis, exact din contra.
Încă o informație din demograficele acestui sondaj: cei mai îngrijorați de posibiitatea unui conflict militar preferă… ghiciți care două rețele sociale.
Da, așa e: Tik-Tok și Facebook.
Și cu asta, venim la veștile proaste.
Așa o mare îngrijorare nu e despre conștientizare, ci despre dezinformare.
Sondajul INSCOP a fost făcut între 26-30 mai, adică exact în perioada în pe care rețeaua socială favorită a milioane de români, adică Tik Tok, se răspândeau ca focul în iarbă uscată câteva dezinformări alarmiste pe tema unor presupuse ordine de recrutare și mobilizare la nivel național.
Am văzut și eu câteva dintre aceste filmări panicarde, în care diverși necunoscuți - sau necunoscute - țipă la cameră, arătând pasaje din așa-zise comunicate sau decizii sau adrese pasămite secrete, pe care, nu ni se explică în ce fel, autorii postărilor ar fi pus mâna și acum, generoși, au decis să le împărtășească întregii națiuni, inclusiv cu îndemnul deja tradițional de share masiv.
Faptul că presupusele documente sunt scrise într-o limbă română torturată cu virgule puse aiurea și exprimări șchiop-nătânge nu trezește, aparent, nicio îndoială niciunuia dintre cei care le dau mai departe, cu răcnetele aferente de groază - jucată sau nu.
Lăudabil, Ministerul Apărării a dezmințit fiecare dintre aceste dezinformări.
Regretabil, mesajul nu pare să fi ajuns unde trebuie.
Panica în aceste medii este atât de mare încât unii dintre românii plecați la muncă în Vestul Europei anunță că vara asta nu mai vin acasă în vacanță, deoarece, nu e clar de ce, mobilizarea aceasta despre care știe sigur toată lumea cu un cont de Tik Tok, chiar dacă e negată oficial, ar trebui să aibă loc fix în luna august. Ceea ce, totuși, oferă o șansă bună de scăpare tuturor celor cu suficientă alfabetizare pentru a citi corect un calendar.
Ceea ce nu e chiar atât de mult pe cât s-ar putea crede. Nu de alta, dar, potrivit unui studiu recent al Ministerului Educației, 40% dintre adulții români sunt fie analfabeți funcțional, fie în risc de analfabetism funcțional.
Asta înseamnă, din păcate, și că o mulțime de români nu sunt în stare să observe că un așa zis comunicat atribuit unei instituții publice nu este autentic, fie și prin faptul că nu este scris corect în limba română.
Asta înseamnă și că o sumedenie de compatrioți sunt vulnerabili la operațiuni de manipulare, mai ales la cele care se desfășoară pe rețelele sociale, cu sprijinul unor algoritmi de inteligență artificială pe care nu știm cine-i controlează și operează, de fapt.
Eu zic să începem numărătoarea inversă până la următoarele alegeri. Cineva a-nceput să lucreze, deja, la rezultat.
Altfel, paradoxal, toți acești români care se tem că țara va fi implicată într-un război au, de fapt, dreptate - doar că războiul a început deja, de mai mult timp, iar ei au fost deja mobilizați, chiar dacă nici nu-și dau seama.
Ma tem ca fenomenul descris de tine se declină cu succes pe mai multe continente! Chiar daca in acele locuri nu exista războaie!Macar nu suntem singuri pe lume:)!
Varianta audio e genială. Am făcut un test la muncă. Lucrez în social media și am vrut să încerc ceva: să îmi fac un cont nou și să văd ce îmi apare. Pe TikTok, dacă te enervează ceva și comentezi, mai ales ceva alarmant, ceva din tolba propagandiștilor (Turcescu, Tucă) din zona propagandei, algoritmul încearcă să te țină cât mai mult pe platformă și îți servește doar astfel de conținut. Lumea deja își face bagajele pe live-uri, vorbește despre cum Nicușor e, de fapt, președintele ucrainenilor… și toate astea se întâmplă pe live-ul unei persoane care a fost invitată la Chefi la cuțite. Fain, dar trist.